Direkt zum Inhalt

A Pannon Tokaj Pincészet

A Pannon Tokaj Kft. 2000-ben alapította birtokait. A teljes egészében magyar tulajdonú családi pincészet egy kis hobbibirtoknak indult. A tulajdonos maximalizmusának és elhivatottságának köszönhetően duzzadt fel a szőlőterület a mai 22 hektárra, amely már kereskedelmi mennyiségű bort ad.

Ültetvényeink életkora 5-30 év közöttiek, ennek 2/3 része új, korszerű térállású, 5.200 tőke/ha ültetvény.

Az 1/3 területen pedig ültetvény felújítást végeztünk.

A területek növekedésével a borászat technológiáját is fokozatosan fejlesztettük. A zöldmezős beruházásban létrehozott feldolgozó Tolcsva központjában, a kor legmodernebb technikai követelményeinek felel meg. Ma már elmondható, hogy minden feltétel adott a tokaji nagy bor megszületéséhez.
A három legjelentősebb tokaji szőlőfajtát termesztjük. Ebből a Furmint a termő területek több mint 30, a Hárslevelű és az új telepítésű termőre fordult Sárgamuskotály megközelítőleg 30-30 százalékos arányt képvisel. 10% területen Zéta szőlőfajtát telepítettünk. Ezen ültetvények Tolcsva legnevesebb dűlőiben (Kincsem, Rány, Budaházi), valamint Sárazsadány határában találhatóak.

Hosszú távú terveink között szerepel a szőlőterületek növelése 40-50 ha-ig, és a meglévő területek folyamatos korszerűsítése.
A tolcsvai borászatot Krimin Attila Birtokigazgató, Főborász vezeti, a szőlészünk ugyancsak felsőfokú végzettségű szakember.
A többi kolléga pedig legalább borászati szakmunkásként került a csapatba.

A tolcsvai állandó létszám : 8fő.

Az ügyvezető (Nyári László) külkereskedelmi közgazdász végzettséggel budapesti székhelyről irányítja a céget, ahol a kül,- és belkereskedelmi értékesítés, a könyvelés és cégvezetés található.

A Tokaji bortörvény szerint 3 évig kell érlelni és előrelátóan készletezni – elsősorban értékét tartó és azt növelő – aszúborokat.
A piaci forgalom növekedési törekvéseket csakis a készletek előzetes felhalmozása mellett tudjuk realizálni.

Erre megfelelő alap a kb. negyedmillió palack raktárkészlet, ebből mind az európai, mind a szépen fejlődő

Távol-keleti export forgalomnak megnyugtató hátteret tudunk biztosítani.