Ugrás a tartalomra

A Pannon Tokaj Pincészet

 

A Pannon Tokaj Kft. 2000-ben alapította birtokait. A teljes egészében magyar tulajdonú családi pincészet egy kis hobbibirtoknak indult. A tulajdonos maximalizmusának és elhivatottságának köszönhetően duzzadt fel a szőlőterület a mai 22 hektárra, amely már kereskedelmi mennyiségű bort ad.

Ültetvényeink életkora 5-30 év közöttiek, ennek 2/3 része új, korszerű térállású, 5.200 tőke/ha ültetvény.Az 1/3 területen pedig ültetvény felújítást végeztünk.

A területek növekedésével a borászat technológiáját is fokozatosan fejlesztettük. A zöldmezős beruházásban létrehozott feldolgozó Tolcsva központjában, a kor legmodernebb technikai követelményeinek felel meg. Ma már elmondható, hogy minden feltétel adott a tokaji nagy bor megszületéséhez.
A három legjelentősebb tokaji szőlőfajtát termesztjük. Ebből a Furmint a termő területek több mint 30, a Hárslevelű és az új telepítésű termőre fordult Sárgamuskotály megközelítőleg 30-30 százalékos arányt képvisel. 10% területen Zéta szőlőfajtát telepítettünk. Ezen ültetvények Tolcsva legnevesebb dűlőiben (Kincsem, Rány, Budaházi), valamint Sárazsadány határában találhatóak.

A Tokaji bortörvény szerint 3 évig kell érlelni és előrelátóan készletezni – elsősorban értékét tartó és azt növelő – aszúborokat.
A piaci forgalom növekedési törekvéseket csakis a készletek előzetes felhalmozása mellett tudjuk realizálni.
Erre megfelelő alap a kb. negyedmillió palack raktárkészlet, ebből mind az európai, mind a szépen fejlődő
Távol-keleti export forgalomnak megnyugtató hátteret tudunk biztosítani.

 

                                                       

 

 

Borászat:
 

Horváth Ádám: Szőlész-Borász, Üzemvezető (Tolcsva)

Tokaj-Hegyalján születtem és nőttem fel, ahol a szőlő és a bor már gyerekkoromtól meghatározta a mindennapokat. A család több generációja dolgozott a tarcali Kutatóintézetben, ahol a szőlőtermesztés és a borászat gyakorlati oldalát ismerhettem meg közelről. Emellett saját kisebb ültetvényeinken is aktívan részt vettem a szőlőmunkákban.2014-ben tértem vissza a borvidékre, azóta folyamatosan a szakmában dolgozom. Szőlészeti és borászati feladatkörökben szereztem tapasztalatot, a kézi műveléstől a szüreten át a pincetechnológiai munkákig.
A szakmai alapokat az Eszterházy Károly egyetemen, mit Szőlész-borász felsőfokú szakképzésen sajátítottam el (2016–2018), jelenleg a Tokaj-Hegyalja Egyetem szőlész-borász mérnök szakán végzem tanulmányaimat.
Munkámban kiemelten fontosnak tartom az ökológiai szemléletet, a precíz technológiát és a termőhely adottságaihoz igazodó gondos döntéshozatalt. Célom, hogy a borvidék adottságaiból a lehető legtöbbet hozzuk ki – a szőlőben és a palackban egyaránt.
 

 

Radics Barnabás: Főborász

A szőlészethez és a borászathoz fűződő szeretetem és kötődésem gyermekkoromból fakad, mivel a Somlói Borvidéken  nőttem fel az apai és nagyapai szőlőkben és pincékben.
1998-ban végeztem a Soós István Borászati Technikumban borász technikusként, majd egy kis időre elkanyarodva Dunaújvárosi Főiskolán és később pedig a Miskolci Egyetemen kohómérnöki szakon tanultam, és végeztem is.
A miskolci évek alatt 2004-ben szereztem egy pincevezetői állást a Tokaj-Hegyaljai Borvidéken, Tállyán. Így ragadtam itt, és így tértem vissza eredeti szakmámhoz. 2005 januárjától egy neves Tokaji pincészet szakmai és a Pannon Tokaj főborásza vagyok. A szőlő- és borágazati szakmérnök egyetemi diplomámat 2019-ben szereztem meg.